Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.4.2024 16:22
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić i članovi Komisije za saradnju sa NATO-om sastali se s desk oficirom za BiH u NATO PASP-u Draganom Vešović

Zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić i članovi Komisije održali su 9. aprila 2024. godine sastanak sa desk oficirom za Bosnu i Hercegovinu u NATO PASP-u (Odjel za politička pitanja i sigurnosnu politiku) Draganom Vešović.

Zamjenik ministra Brkić je tom prilikom istaknuo značaj kontinuiranog procesa usvajanja ovog važnog dokumenta koji predstavlja politički i pravni okvir saradnje Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza. Izvijestio je da je na temelju doprinosa prikupljenih od relevantnih institucija Bosne i Hercegovine pripremljen nacrt Programa reformi 2023, koji će uskoro biti poslan u proceduru online konsultacija. Kada je riječ o realiziranju aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, upoznao je sagovornicu da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremilo Informaciju o provedbi aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, koja je dostavljena sjedištu NATO-a u Briselu te da su u međuvremenu institucije u našoj zemlji, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavile provoditi aktivnosti koje su utvrđene Programom reformi. Potom se osvrnuo i na sastanak koji je održan s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a (NATO DPRC) u Briselu 25. marta ove godine, na kojem je istaknuta važnost finaliziranja procedure u svezi s usvajanjem Programa reformi 2023, kao i početak izrade Programa reformi 2024. Naglasio je važnost nastavka dinamičnog i sadržajnog partnerskog odnosa i saradnje BiH i NATO-a, te istaknuo da će krunski rezultat tog odnosa biti održavanje Simpozija NATO Partnerstva 360 u našoj zemlji. Podsjetio je i na nedavnu Odluku Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na temelju iskoraka i reformskog napretka koji je naša zemlja ostvarila na svom putu ka EU.

Desk oficir za Bosnu i Hercegovinu u NATO PASP-u Dragana Vešović naglasila je značaj provedbe reformi u našoj zemlji što će doprinijeti razvoju i evropskom putu BiH. Istaknula je da BiH u tom procesu ima pomoć Sjevernoatlantskog saveza.

Članovi Komisije za saradnju sa NATO-om BiH su tokom sastanka naglasili izuzetnu saradnju koju naša zemlja ima s NATO stožerom u Sarajevu. Predstavili su potom stepen realiziranih provedbi reformi i aktivnosti institucija BiH predviđenih na osnovu Programa reformi.
Sagovornici su razmijenili mišljenja i o načinima jačanja partnerstva, realizaciji projekata kroz NATO DCBI i EU EPF programe te paketu izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB) za Bosnu i Hercegovinu.