Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2024 20:17
Ministar Konaković susreo se sa Ambasadorom Indije za BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Elmedin Konaković susreo je danas, 25. marta 2024. godine u Sarajevu sa ambasadorom Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti  Partha Satpathyjem.

Ambasador Partha Satpathy čestitao je  Bosni i Hercegovini i ministru Konakoviću na dobivanju zelenog svjetla za  otvaranju pristupnih pregovora sa Europskom unijom poželjevši uspjeh u daljnjem radu i zalaganju ka konačnom cilju.  

Ministar Konaković i ambasador Satparthy izrazili su zadovoljstvo kvalitetnim političkim odnosima Bosne i Hercegovine i  Republike Indije koji se kontinuirano unapređuju u svim oblastima.

Ministar Konaković istakao je kako BiH cijeni napredak Indije u informatičkoj, financijskoj i tehnološkoj oblasti, kao i napredak u sferi ekonomije i njenu ulogu u globalnoj ekonomiji. Naveo je da je Indija zemlja od koje BiH može mnogo naučiti i kako je privlačenje stranih investicija jedno od važnih pitanja prioriteta vanjske politike BiH, a s obzirom na snagu indijske privrede postoji očekivanje da bi se obim ulaganja Indije i privrede Indije u BiH mogao povećati.

Istaknuto je da je BiH i dalje zainteresirana za već objavljenu namjeru Indije da otvori svoje diplomatsko predstavništvo u Bosni i Hercegovini jer to smatra još jednim pozitivnim impulsom jačanja bilateralnih veza i olakšanje diplomatskih kontakata, što bi osiguralo i olakšalo kontinuirani dijalog i usklađivanje dvije države o različitim pitanjima od zajedničkog interesa.