Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.3.2024 16:53
U MVP BiH obilježen početak predsjedavanja Bosne i Hercegovine Fondom za Zapadni Balkan

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u srijedu, 13. marta 2024. godine, svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedavanja  Bosne i Hercegovine Fondom Zapadnog Balkana (Western Balkans Fund, WBF) u 2024. godini.

Domaćin skupa je bio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sci. Josip Brkić, a uz prisustvo izvršnog direktora Fonda dr. Gjergj Murra i predstavnika Vijeća viših zvaničnika Fonda.

Pored predstavnika organizacija civilnog društva iz BiH kao korisnika Fonda Zapadnog Balkana, skupu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, ambasadori i šefovi diplomatskih misija zemalja članica EU i ugovornih strana Fonda, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, kao i Japana, Švicarske i Norveške, te šef Delegacije EU u BiH, kao i drugi predstavnici međunarodnih organizacija.
U svom izlaganju, kojim je otvoren skup, zamjenik ministra mr. sci. Brkić naglasio je da je događaj upriličen s ciljem jačanja vidljivosti WBF-a, kako bi se što više organizacija civilnog društva i mladih u BiH upoznalo sa radom Fonda i mogućnostima finansiranja njihovih ideja i projekata. Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća WBF-a u 2024. godini, želi i da promoviše značaj Fonda u široj međunarodnoj zajednici, dodao je zamjenik ministra Brkić. 
Direktor Fonda dr. Murra je predstavio dosadašnje rezultate rada Fonda i viziju njegovog daljeg razvoja.  Naglasio je da ima prostora da se učini više jer nam stvarnost pokazuje koliko smo slični u ovoj regiji.
Predstavnici jednog broja organizacija civilnog društva iz BiH, dosadašnji korisnici granta Fonda, su sa prisutnima podijelili svoja pozitivna iskustva i predstavili projekte koje su u proteklom periodu realizovali kroz finansiranje od strane WBF-a.

Na kraju skupa, zamjenik ministra Brkić je uručio certificate o dodjeli grantova predstavnicima organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu WBF.
Ugovorne strane WBF-a su zapadnobalkanska šestorka, a Konferencija ministra vanjskih poslova je glavno tijelo WBF-a. Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne saradnje u regionu. Fond finansira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmjene, te održivog razvoja.
Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje, a vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura. Pored ovog, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da učestvuju u istraživanjima ili skupovima u nekoj od ugovornih strana. Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz  naše države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata. Fond se finansira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija partnerskih država i organizacija.
Više informacija o Fondu i otvorenim pozivima se može naći na stranci: http://westernbalkansfund.org/