Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.3.2024 15:34
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa ambasadorom Republike Irske za BiH Adrianom Farrellom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 11. marta 2024. godine sa ambasadorom Republike Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Adrianom Farrellom.

Tom prilikom se razgovaralo o bilateralnim odnosima između BiH i Irske, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji te evropskim integracijama.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći koju Irska pruža Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o putu u EU. Izvijestio je sagovornika o dosadašnjem napretku kada je riječ o reformskim procesima te da će se na predstojećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza naše zemlje. U tom kontekstu izrazio je očekivanje da će Evropsko vijeće tokom ovog mjeseca donijeti Odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je značaj prijenosa irskog znanja i iskustva u pogledu pomoći pristupanja EU.

Ambasador Farrell je poručio da će Irska nastaviti podržavati integracijski proces Bosne i Hercegovine i provedbu ključnih reformi na putu ka EU.

Tokom susreta naglašeno je da će dodatni podsticaj za razvijanje i jačanje saradnje između dvije zemlje doprinijeti i otvaranje Ambasade Republike Irske u Sarajevu.

Bilo je riječi i o unapređenje političkog dijaloga razmjenom posjeta na visokom nivou.