Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.3.2024 13:22
Ministar Elmedin Konaković susreo se sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock

Ministar Elmedin Konaković susreo se 05. marta 2024. godine sa ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock.

U ovom izuzetno važnom momentu za Bosnu i Hercegovinu posjeta ministrice Baerbock i delegacije dodatno je akcentirala dokazano prijateljstvo dvije zemlje, njihovu tradicionalnu povezanost i zajedničku želju da se Bosna i Hercegovina još jedan značajan korak približi europskoj porodici kroz napore da se učini što je više moguće na ispunjenju zakonskih, sigurnosnih i ekonomskih poboljšanja.

Sagovornici su zaključili da će nastaviti raditi na postizanju što boljih rezultata u zajedničkom postizanju trajnog mira i stabilnosti u regionu i šire.

 Ministrica Baerbock istakla je  neupitnu želju SR Njemačke da se Bosna i Hercegovina cjelovita  integriše u Europsku uniju, potrebu što skorijeg usvajanja Zakona o sukobu interesa, zatim o mogućnostima izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini , značaju lokalnih zajednica za građane i društvo uopšte, pa time i značaj nadolazećih izbora u BiH. 

Ministar Konaković prezentirao je posljednje rezultate političkih dogovora u Bosni i Hercegovini naglasivši značaj podrške Njemačke europskom putu BiH, pozvao ponovo europske predstavnike  da se uoči dinamika i značaj napretka Bosne i Hercegovine u posljednje dvije godine, jer je to pokazatelj u odnosu na raniji period, koliko je urađeno i koliko je pomak u pozitivnom smjeru učinjen u još uvijek punim previranja bosanskohercegovačkim  unutrašnjopolitičkim uslovima i izrazio nadu da će vlast na nivou Bosne i Hercegovine nastaviti rad na reformama jer je to put napretka koji nema alternativu, napretka u demokratskom, zakonodavnom, ekonomskom i svakom drugom smislu.