Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2024 12:33
Ministar Konaković razgovarao sa lordom Ahmadom od Wimbledona

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 22. februara 2024. godine, na marginama indijske konferencije Raisina Dialogue, sa posebnim predstavnikom premijera Velike Britanije za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima i državnim ministrom za Bliski Istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju, Ujedinjene narode i Commonwelth lordom Tariqom Ahmadom od Wimbledona.


Ministar Konaković je na sastanku naglasio koliko cijeni i koliko je važna  politička, ekonomska i sigurnosna podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini i nastavku intenzivnog političkog dijaloga i sadržajne saradnje koju dvije zemlje imaju u brojnim područjima, a dodatno je naglasio snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva bilateralnoj pomoći u jačanju naših sigurnosnih i odbrambenih sposobnosti u okviru NATO inicijative za izgradnju odbrambenih sposobnosti (DBC) za BiH.


Razgovarano je i o dinamici u pregovorima o Sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i UK.

Ministar Konaković je naglasio potpunu podršku Bosne i Hercegovine Globalnoj inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima (PSVI) kao i svim pojedinačnim inicijativama za prevenciju seksulanog nasilja u sukobima, za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama u sukobima u svijetu i podsjetio da je BiH učestvovala na konferenciji Međunarodne inicijative za sprječavanje seksulanog nasilja u sukobima (PSVI), podržala Političku deklaraciju i predstavila svoje nacionalne obaveze prema Političkoj deklaraciji o seksulanom nasilju  povezanom sa sukobima (CRSV).