Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2024 10:35
Ministar Konaković na marginama konferencije u Nju Delhiju održao niz bilateralnih susreta

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 21. i 22. februara 2024. godine tokom odvojenih susreta na marginama konferencije u Nju Delhiju sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokke Rasmussenom, ministricom  vanjskih poslova u Vladi Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot i ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom.


Ministar Konaković još jednom je srdačno pozdravio odluku Kraljevine Danske o ponovnom otvaranju ambasade u Bosni i Hercegovini što podrazumijeva pojačano prisustvo Danske u BiH i jačanje napora da se pomogne stabilizaciji zemlje i izgradnji otpornosti na negativne utjecaje što je pomoć u koracima BiH-i  ka članstvu u Europskoj uniji. Naveo je  da se nada da će Europsko vijeće odlučiti otvoriti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom u martu i da  vlast u BiH čine sve kako bi ispunila uvjete i napredovala u usvajanju reformskih zakona. Ministar je pozdravio najavu da će napori prema proširenju EU biti među danskim zadaćama kada Danska preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije u drugoj polovini 2025. godine.

 

Tokom susreta ministra Konakovića sa ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom razgovarano je o kontinuiranoj opredjeljenosti BiH za daljnjim jačanjem unapređenja saradnje u regiji intenziviranjem  političkog dijaloga i svih oblika regionalne saradnje. Politički odnosi između BiH i Republike Litvanije ocjenjeni su kao dobri i prijateljski  bez otvorenih pitanja, ali ih je potrebno razvijati jer postoji prostor za saradnju u svim oblastima.

Ministar Konaković posebno je naglasio zahvalnost Litvaniji kao članici EU na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini na putu uključivanja u europske i euroatalnske integracije i izrazio nadu da ta podrška neće izostati u martu 2024. godine , ključnom za BiH , za njen put prema EU jer ne postoji alternativa europskim integracijama koje su šansa za stvaranje boljeg društvenog okruženja , ekonomskog razvoja i političke stabilnosti.      


Tokom razgovora sa ministricom vanjskih poslova Nizozemske Hanke Bruins Slot ministar Konaković je zahvalio Nizozemskoj na podršci pri dodjeljivanju statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i naglasio da BiH čini sve da napreduje u donošenju reformskih zakona. Naglasio je da je vanjska politika Bosne i Hercegovine u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te se u potpunosti usklađuje sa deklaracijama, stajalištima i odlukama EU. Ostvaruje se sve veće približavanje stavova EU i BiH, te bi to mogao biti jedan od glavnih kriterija po kome će se vrednovati napredak BiH. Ministar je još jednom pozdravio obnovljeno sudjelovanje Nizozemske u misiji EUFOR-ALTHEA što će dati doprinos očuvanju sigurnog okruženja. Naglasio je i da je na putu prema otvaranju pregovora značajan i početak pregovora o sporazumu i saradnji sa FRONTEX-om. Ministar Konaković je istakao da se proces približavanja BiH Europskoj uniji bazira na njenom individualnom konkretnom supstancijalnom napretku te da se nada da će Europsko vijeće u martu odobriti pristupne pregovore za Bosnu i Hercegovinu jer bi uzimajući u obzir i dodatnu opštu situaciju u EU (predstojeći izbori) to pridonijelo stabilizaciji međunarodnih odnosa sa stanovišta političkog i ekonomskog okruženja.