Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.2.2024 14:21
Ministar Konaković susreo se sa ministrom vanjskih poslova Indije Jaishankarom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 21. februara 2024. godine na marginama konferencije Raisina Dialogue predvodio je delegaciju BiH na bilateralnom sastanku sa ministrom vanjskih poslova Indije Subrahmanyamom Jaishankarom.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrim i kvalitetnim političkim odnosima dvije države.

Ministar Konaković interesovao se za mogućnost i namjere Indije o otvaranju ambasade u Bosni i Hercegovini. To bi svakako doprinijelo jačanju dobrih odnosa dviju zemalja, pospješilo lakšu i bržu komunikaciju i sve vidove saradnje u budućnosti. Istakao je informatički, finacijski i tehnološki napredak Indije u sferi ekonomije, te da je takav napredak pokretačka snaga za razvoj globalne ekonomije.

Ministar Konaković je naglasio da dobri politički odnosi dvije države na bilateralnoj i multilateralnoj razini mogu znatno doprinijeti jačanju privredne saradnje.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim bilateralnim sporazumima između Bosne i Hercegovine i Indije i izraženo je zadovoljstvo saradnjom u području regulisanja aktuelnih sporazuma. Izmneđu ostalih razgovarano je Sporazumu o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazumu o obrazovanju, nauci, tehnologiji i sportu, kao i o saradnji univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Indije.

Saradnja na međunarodnoj razini, u međunarodnim organizacijama, ocijenjena je kao veoma dobra.

Ministar Konaković je istakao da je Bosna i Hercegovina kandidat za članstvo u ECOSOC-u za 2025. godinu.