Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.2.2024 20:26
Ministar Konaković održao online sastanak sa ambasadorima BiH u EU i šefom Misije BiH pri EU: Intenzivirati aktivnosti na zagovaranju otvaranja pregovora

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je 19. februara 2024. godine online sastanak sa ambasadorima BiH akreditiranim u zemljama članicama EU i šefom Misije BiH pri EU.

U fokusu sastanka bila je tema o otvaranju pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom, koja se očekuje narednog mjeseca. Učesnici online sastanka izvijestili su ministra Konakovića o dosadašnjim aktivnostima kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU u državama članicama Unije u kojima su akreditirani.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da je riječ o zadnjoj rundi razgovora na iznimno važnom europskom putu za BiH, uoči martovskog Izvještaja Europske komisije u kojem bi se trebao prepoznati napredak koji je naša zemlja postigla nakon čega bi uslijedila preporuka Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH. Izrazio je nadu da ćemo se svi u narednim sedmicama posvetiti radu i aktivnostima kako bismo postigli dugo očekivani cilj u procesu europskih integracija.

Tokom sastanka informirao je ambasadore o svojim susretima na najvišem političkom nivou sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i predsjednicom Europske komisije te dao instrukciju ambasadorima da ulože dodatne napore u zemljama prijema kako bi stav Europskog vijeća u martu bio pozitivan za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su se odazvali svi ambasadori BiH u zemljama članicama EU što jasno pokazuje zajedničko opredjeljenje u našoj zemlji za europski put.