Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.2.2024 22:42
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa njemačkim državnim sekretarom Susanne Bauman

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 16. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Susanne Bauman.

Tom prilikom ministar Konaković je izrazio zahvalnost na podršci koju Njemačka pruža našoj zemlji kada je riječ o evropskim integracijama, reformskim procesima te kontinuiranoj razvojnoj i finansijskoj saradnji. Ponovio je da je od izuzetnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Evropskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora te izrazio nadu da će Evropska komisija u svom narednom Izvještaju prepoznati napredak koji je BiH postigla i preporučiti Vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Informirao je sagovornicu da je BiH intenzivirala napore kako bismo postigli potreban napredak do idućeg mjeseca. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Tokom razgovora osvrnuo se i na Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija te podsjetio na činjenicu da je uspostavljen Radni tim za izradu plana reformi za njegovu provedbu. Ponovio je da BiH prepoznaje važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa kao i učešća u regionalnim inicijativama, posebno kroz Berlinski proces.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima, sagovornici su razmijenili mišljenja o unapređenju ekonomske saradnje i podršci u kandidaturama dvije zemlje u međunarodnim organizacijama.