Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.2.2024 22:24
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na panelu Budućnost Zapadnog Balkana u Minhenu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 16. februara 2024. godine u okviru Minhenske konferencije o sigurnosti na panelu Budućnost Zapadnog Balkana.


U svom obraćanju ministar Konaković je, između ostalog, ukazao na reformske prioritete koji bi ubrzali napredak BiH prema EU integracijama. Naglasio je da je EU promijenila pristup kada se govori o proširenju, ali se to nažalost desilo, prije svega, zbog agresije na Ukrajinu. Dodao je da to pokazuje da se danas na prvom mjestu nalazi pitanje sigurnosti cijele Evrope, a ne samo Zapadnog Balkana. Ocijenio je da u ovom trenutku EU treba pokazati liderstvo, a ne birokratiju. Upozorio je da ne trebamo prečice već snažnu podršku EU kako bismo ispunili svoju zadaću. Istaknuo je i da BiH ima dosta prijatelja među članicama EU koji su nam ponudili pomoć u ispunjavanju administrativnih pitanja i naših obaveza. Ministar je potvrdio da je sigurnost među našim najvažnijim prioritetima. Još jednom je upozorio na važnost regionalne sigurnosti i stabilnosti s obzirom na to da je ovaj dio Evrope uvijek svima bio interesantan. Osvrnuo se i na sve veći odlazak ljudi iz BiH, što predstavlja veliki problem, prouzrokovan, u prvom redu, političkom depresijom. Na kraju je poručio da  bh ekonomija potpuno zavisi od EU te da nam je stoga izvoz prema EU izuzetno značajan.

Učesnici panela su se u svojim obraćanjima osvrnuli na značaj nastavka proširenja Evropske unije i održavanja evropskih izbora u junu ove godine, te stoga upozorili na važnost donošenja pravodobnih odluka EU, a koje se tiču Zapadnog Balkana. Posebno su ocijenili kompleksnost odnosa unutar BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije te upozorili na opasnosti kao što su euroskepticizam i okretanje nekim alternativnim opcijama koje nisu EU. Ukazano je i na negativne posljedice ukoliko Evropsko vijeće ne donese odluku o otvaranju pregovora sa BiH te pokaže još jednom da nas ne želi unutar te zajednice. U fokusu diskusija posebno je bilo pitanje sigurnosti.