Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2024 20:10
Ministar Konaković razgovarao sa njemačkim parlamentarnim državnim sekretarom Annenom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke Nielsom Annenom.

Ministar Konaković je tokom susreta izrazio zahvalnost na podršci Njemačke BiH na putu u EU te reformskom procesu. Izrazio je nadu da će Europska komisija prepoznati napredak BiH u svom narednom Izvještaju o BiH i preporučiti Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Izvijestio je sagovornika o postignutom napretku i aktivnostima Vijeća ministara BiH. Kada je riječ o ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora sa EU kazao je da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Potvrdio je potom da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Pozdravio je usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan od strane Europske komisije te da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radni tim za izradu plana reformi za njegovu provedbu.

Ministar Konaković se zahvalio tokom razgovora na kontinuiranoj razvojnoj i finansijskoj saradnji Njemačke, usmjerenoj na energiju i klimu te održivi privredni razvoj.

Sagovornici su se složili da postoji značajan potencijal za daljnje jačanje ekonomske saradnje u području energetike, prvenstveno u obnovljivim izvorima energije.

Razgovarano je i o održavanju međuvladinih konsultacija između BiH i Njemačke i ugovornim odnosima između dvije zemlje.