Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.2.2024 16:00
Ministar Konaković i zamjenik Brkić susreli su se sa ministricom za Europu MVP Njemačke Annom Luehrmann

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić susreli su se 08. februara 2024. godine sa ministricom za Europu i klimu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Luehrmann.

Ministar Konaković   još jednom je  zahvalio  Njemačkoj na snažnoj podršci koju konstantno pruža Bosni i Hercegovini na njenom Europskom putu , a posebno na nizu dobronamjernih posjeta visokih državnih dužnosnika Savezne Republike Njemačke u ovom ključnom i politički veoma značajnom momentu za Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Konaković i zamjenik Brkić konstatovali su da su poruke koje dužnosnici prijateljskih zemalja šalju ovih dana Bosni i Hercegovini pozitivne i ohrabrujuće te još jednom obrazložili zašto je upravo sada neophodno iskoristiti priliku koja se pruža i Bosni i Hercegovini ali i Europskoj uniji da otvaranjem pristupnih pregovora pokažu zajedničku težnju prema neophodnoj stabilizaciji političkih, sigurnosnih i ekonomskih kretanja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Zamjenik Brkić naglasio je da je sasvim jasno kako  kretanje Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji otvaranjem pristupnih pregovora suštinski otvara  razvojni proces koji će donijeti neophodne dobrobiti građanima BiH u cjelini. Naveo je da je upravo taj korak, odluka o otvaranju pristupnih pregovora, ujedno i ono što bi definitivno dovelo do procesa afirmativnih promjena, odnosno bržem usvajanju standarda Europske unije.

Ministrica Luehrmann pozdravila je pozitivne pomake i napore uložene u ostvarivanje dijela prioriteta koje je Europska komisija stavila pred Bosnu i Hercegovinu i još jednom naglasila da je i Njemačkoj kao jednoj od članica europske porodice izuzetno važno uložiti sve raspoložive  napore kako  bi pomogla dovesti Bosnu i Hercegovinu bliže Europskoj uniji.