Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.2.2024 20:17
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa članovima Odbora za obranu Bundestaga

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sastao se 06. februara 2024. godine sa članovima/cama Odbora za odbranu Bundestaga.

Zamjenik Brkić zahvalio je Vladi Savezne Republike Njemačke na podršci koju konstantno pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlanskom savezu (NATO savez) naglasivši kako su ta oba procesa istovremeno od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Upoznao je članove/ce Odbora za odbranu Bundestaga o aktivnostima koje je aktuelni sastav Vijeća ministara BiH poduzeo u svom dosadašnjem radu, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju ispunjenja preostalih reformi koji su postavljeni od strane Europske komisije.

Zamjenik Brkić je naglasio važnost Berlinskog procesa i pružanju podrške reformskim procesima i naporima zemalja Zapadnog Balkana da dostignu potrebne standarde.

Istaknuta je opredijeljenost Bosne i Hercegovine promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i jačanju regionalnih odnosa.

Uz punopravno članstvo u EU, produbljivanje i jačanje odnosa sa NATO institucijama predstavlja jedan od ključnih segmenata na kojima trebamo nastaviti zajedno raditi, istakao je zamjenik ministra Brkić.

Europska perspektiva naše zemlje i jačanje atlantskih integracija stvaraju neophodne preduslove kako bi doprinijeli razvoju standarda u Bosni i Hercegovini.