Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.2.2024 16:37
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Jurajom Blanárom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 5. februara 2024. godine u Rimu, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana”, sa ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Jurajom Blanárom.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovačke, kao i o političkoj situaciji u našoj zemlji. Slovačka je strana izrazila svoj stav da podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU, a posebno je iskazala razumijevanje da je učinjeno i isporučeno mnogo uprkos veoma složenoj političkoj situaciji u BiH.

Ministar Konaković se zahvalio na podršci koju Slovačka pruža europskom putu naše zemlje, te naglasio da Slovačku smatra jednim od naših prijatelja koji zagovara naše interese i stremljenja unutar EU. Istakao je koliko je važan ovaj momenat, kao i odluka koja bi trebala uslijediti u martu, te koliko je bitna za nastavak procesa i budućnost Bosne i Hercegovine.

Konstatovano je da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, da su politički odnosi veoma dobri. Razgovaralo se o saradnji unutar međunarodnih organizacija, kao i razmjeni podrški kandidaturama u različitim međunarodnim tijelima i organizacijama koja je načelno dogovorena.

Bilo je riječi i o otvaranju Ambasade BiH u Bratislavi, kao i o značajnijem unaprjeđenju ekonomskih odnosa između dvije zemlje, posebno u pogledu direktnih stranih investicija. S tim u vezi, razmatrane su mogućnosti organiziranja tematskih privrednih sajmova/ foruma koji bi bili katalizator ovih ekonomskih aktivnosti.