Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.2.2024 23:26
Ministar Konaković nakon sastanka NAC-a: Saradnja sa NATO-om veoma važna, BiH se pokazala kao kredibilan partner

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 01. februara 2024. godine u Sarajevu na sastanku članova Vijeća ministara i Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana. Sastanku su, pored ministra Konakovića, učestvovali predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane Zukan Helez te ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare obratili su se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana. Tom prilikom je istaknuto da je osnovna poruka susreta da je NATO nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ministar Konaković je naglasio da je to poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu. Dodao je da je posjeta zamjenika generalnog sekretara NATO-a veoma važna za BiH u trenutnim dinamičnim i izazovnim političkim i sigurnosnim okolnostima u Evropi.
“Da budem potpuno jasan, danas se u BiH, u njenom glavnom gradu, kompletno sjedište NATO-a preselilo na 48 sati, i kada bi NATO trebalo donijeti neku važnu odluku, to bi danas moglo biti izvršeno samo u Sarajevu”, izjavio je ministar i dodao da su se danas čule veoma važne poruke i snažna podrška odbrambenim snagama i misiji Evropske unije ALTHEA. Naglasio je da biti dio te kolektivne sigurnosti, koju garantuje najjači vojnopolitički savez, daje nam mogućnost da se bolje pripremimo za bilo koji sigurnosni izazov. Istaknuo je da se BiH pokazala kao kredibilan partner NATO-u jer je učestvovala u operacijama u Afganistanu te pokazala određeni stepen spremnosti za tu vrstu saradnje. “Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji domaćih institucija i NATO-a. Naredni veliki NATO simpozij “Partnership 360” bi trebalo biti održan u zadnjem kvartalu ove godine, što još jednom potvrđuje opredijeljenost i spremnost na zajedničku saradnju”, ocijenio je ministar vanjskih poslova BiH. “Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om. Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti”, rekao je Konaković.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana potom je izjavio da je ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno za sigurnost Zapadnog Balkana, ali i za Evropu, te da NATO značajno pomaže suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ocijenio je da secesionističke političke retorike podjela potkopavaju stabilnost i kulturu reformi te naglasio da svi politički lideri moraju raditi zajedno da se čuva jedinstvo i zaštite državne institucije. Poručio je ministru Konakoviću da uviđa njegovu predanost reformama i članstvu u EU te ponovio da je NATO je posvećen BiH već godinama kao i da podržava njene reformske napore. Dodao je i da NATO pomaže ojačati bh sposobnost upravljanja vanjskim situacijama, kibernetičku sigurnost i borbu protiv terorizma.
Naglasio je da cijeni doprinos koji Bosna i Hercegovina daje NATO-u, posebno se kada je riječ o učešću BiH u operacijama u Afganistanu.