Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.1.2024 16:17
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s komesarom Europske komisije za proširenje i susjedstvo Oliverom Várhelyijem

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić tokom radne posjete Briselu sastao se 30. januara 2024. godine u odvojenim sastancima sa komesarom Europske komisije za proširenje i susjedstvo Oliverom Várhelyijem i direktorom za Europu pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS) Markom Makovcem.

Teme sastanka bile su evropske integracije, saradnja u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, regionalna pitanja u regiji Zapadnog Balkana.

U razgovoru sa komesarom Várhelyijem zamjenik ministra Brkić je iskazao snažnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za reformske procese na putu ka članstvu u Europsku uniju. Naglasio je da bh. vlasti intenziviraju napore kako bi se do marta ove godine postigao potreban napredak u odnosu na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. S tim u vezi, informirao je sagovornika o aktivnostima Vijeća ministara i usvajanju važnih reformskih zakona u proteklom periodu. Istakao je da je nakon stjecanja statusa zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji izuzetno važno da Bosna i Hercegovina dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora, što bi bio dodatni poticaj za provedbu potrebnih reformi. Izrazio je nadu da će Evropska komisija u narednom izvještaju o BiH prepoznati dosadašnji napredak i preporučiti Evropskom vijeću da u martu o.g. donese odluku o otvaranju pregovora.

Zamjenik ministra Brkić je također pozdravio usvajanje novog Plana rasta EU za Zapadni Balkan koji je namijenjen ekonomskom rastu regiona, a koji daje podsticaj za postizanje napretka u relevantnim reformama. Brkić je informirao sagovornika da je Vijeće ministara BiH imenovalo ad hoc tijelo za izradu Plana reformi za implementaciju Plana rasta koji obuhvata vremenski okvir 2024-2027., te da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana, kroz zajedničko regionalno tržište, sa pravilima jedinstvenog tržišta EU.

Komesar Várhelyi je tokom susreta pozdravio određeni napredak Bosne i Hercegovine i ukazao na važnost što bržeg ispunjavanja ključnih prioriteta kao imperativ za daljnji napredak ka ostvarenju evropskih ciljeva Bosne i Hercegovine. Ponovio je spremnost Europske unije da nastavi pružati podršku našoj zemlji u tom cilju. 


Na sastanku sa direktorom za Europu pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje Makovcem, zamjenik Brkić je, između ostalog, kazao da je regionalna saradnja i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja i stabilizacije i pridruživanja jedan od vanjskopolitičkih ciljeva BiH. Istakao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava uspostavu zajedničkog regionalnog tržišta, kao preduslova za pristup jedinstvenom evropskom tržištu.