Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.1.2024 15:14
Ministar Elmedin Konaković primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Grčke Ioannu Efthymiadou

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 15. januara 2024. godine sa ambasadoricom Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Ioannom Efthymiadou sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije države, aktuelnoj situaciji  i evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, ministar Konaković je informisao ambasadoricu Efthymiadou o aktivnostima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od njegovog formiranja do danas, sa fokusom na usvajanje reformskih zakona na putu ka EU. Ukazavši na historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju evropski put, istakao je kako politički lideri u BiH nastoje provesti potrebne reforme koje su uslov za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Izrazio je zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na putu ka EU integracijama. 

Ambasadorica Ioanna Efthymiadou je ponovila podršku Grčke našim nastojanjima da se pridružimo Evropskoj uniji i izrazila uvjerenje da je svim državama Zapadnog Balkana mjesto u EU. Naglasila je kako Grčka animira ostale članice EU da daju podršku evropskoj perspektivi zemalja ZB. Podvukla je da su reforme za svaku državu pojedinačno bitne, ne samo radi članstva u EU nego i radi same države i njenog napretka.
Osvrnuvši se na razmjenu posjeta na nivou dva ministarstva, ambasadorica je podsjetila da je posljednja posjeta na nivou ministara vanjskih poslova bila iz Republike Grčke u maju 2022. godine, te da bi sada trebalo raditi na posjeti ministra Konakovića Atini. Ministar je sa zadovoljstvom naglasio da planira vrlo skoro posjetiti Grčku te da će oko okvirnog termina svoje posjete vrlo brzo njegov kabinet javiti grčkoj strani.

Tokom susreta istaknuta je važnost jačanja ekonomske saradnje dvije države.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o bilateralnim sporazumima koji su u proceduri usaglašavanja između Bosne i Hercegovine i Republike Grčke, kao i o kandidaturama u okviru UN sistema. 

Iskazana je obostrana spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i daljnje jačanje svestrane saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.