Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.1.2024 14:41
Ministar Elmedin Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Holandije Hendrika Gerrita Cornelisa van den Doola

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković primio je 15. januara 2024. godine u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Hendrika Gerrita Cornelisa van den Doola.

Razgovaralo se o aktuelnim političkim procesima u BiH, sa posebnim osvrtom na ključne reforme kako bi Bosna i Hercegovina zvanično otpočela pregovore o članstvu u EU.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će Evropska komisija u martu ove godine dati pozitivnu preporuku o otvaranju pregovora sa EU dok vlasti u BiH čine sve kako bi se ispunili ranije navedeni uslovi te napravili dodatni pomaci u usvajanju reformskih zakona do otvaranja pregovora. Kazao je da se Bosna i Hercegovina nalazi u srcu Evrope i otvaranje pregovora bila bi politička poruka. Iskazao je uvjerenje da su zemlje članice EU danas svjesne da proširenje EU znači prevashodno sigurnost i stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine već i cijele Evrope.

Ministar Konaković i ambasador Van den Dool razgovarali su i o najavljenoj posjeti Bosni i Hercegovini holandskog premijera Marka Ruttea zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem 22. i 23. januara. Ocijenjeno je da se radi o važnoj posjeti visokih zvaničnika koja bi trebala potaknuti političke lidere u Bosni i Hercegovini da učine dodatni vidljiv napredak u ispunjavanju prioriteta na putu BiH ka EU. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u Holandiji, sa fokusom na prijevremene opće izbore koji su održani u novembru prošle godine.

S ciljem unaprjeđenja bilateralnih odnosa dvije države, ministar Konaković je najavio i zvaničnu posjetu Holandiji tokom ove godine.