Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2023 16:06
Ministar Konaković sudjeluje u radu Ministarskog vijeća OSCE-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas, 30. novembra 2023. godine,  sudjeluje u radu tridesetog po redu Ministarskog vijeća OSCE-a u Skoplju.
 
Tokom  prve plenarne sjednice Ministarskog vijeća OSCE-a ministar Konaković obratio se prisutnima i u svom govoru naveo da su protekla događanja počela dovoditi u pitanje sposobnost OSCE-a da učinkovito rješava zajedničke sigurnosne probleme i da se organizacija nalazi na raskrsnici, a da samo obnovljena predanost temeljnim načelima je imperativ koji jača uporišta, stabilnost i dijalog u međunarodnom okruženju. Dodao je da predanost Organizaciji ne može ostati samo deklarativna i mora biti popraćena stvarnom podrškom njenom mandatu i radu, te da se trebaju pronaći diplomatska rješenja temeljena na dijalogu kako bi se spriječila daljnja eskalacija bilo kakvih sukoba.

Ministar Konaković je iskoristio priliku da izrazi priznanje predsjedavajućem OSCE-a ministru vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujaru Osmaniju za profesionalizam i naporan rad tokom cijele 2023. godine, ali posebno za napore koji su uloženi kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se organizacija susrela.

Pozvao je sve države članice OSCE-a na usvajanje budžeta bez ikakvog odgađanja, a u skladu s prijedlogom Predsjedavajućeg, kao i na postizanje konsenzusa o četiri najviša upravljačka mjesta u OSCE-u.
 
Tokom zasjedanja potpisana je Zajednička izjava o borbi protiv korupcije.
 
Ministar Konaković  kazao je da je korupcija internacionalno pitanje, te da je ovaj problem društveni izazov koji zahtijeva sveobuhvatan i trajan odgovor. Istakao je i da je opredijeljenost Bosne i Hercegovine regionalna saradnja i zajednički rad kao i da je jačanje prevencije korupcije i borba protiv organiziranog kriminala jedan od ključnih prioriteta na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.