Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2023 15:00
Ministar Konaković susreo se sa ministricom Finske Elinom Valtonen

Na marginama zasjedanja Ministarskog vijeća OSCE-a ministar Konaković razgovarao je sa ministricom vanjskih poslova Republike Finske Elinom Valtonen.

Ministar Konaković zahvalio je Finskoj na podršci  u procesu zagovaranja proširenja Europske unije i  nastavku pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana.

Sagovornici su se složili da je od iznimnog značaja da Bosna i Hercegovine na predstojećem sastanku Europskog vijeća dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora za ulazak u EU. Ohrabrenje leži u pozitivnim aspektima zadnjeg izvještaja o proširenju i Bosna i Hercegovina radi na ostvarivanju i provedbi 14 ključnih prioriteta. Trenutno se daje sve od sebe da se uradi   što više prije sastanka Europskog vijeća u decembru.
 
Obostrano je izražena spremnost za nastavak aktivnosti širenja okvira za snažne reforme, harmonizaciju zakonodavstva  i uspostavu standarda koji omogućavaju Bosni i Hercegovini ulazak u EU ne samo na osnovu političkih odluka već i stvarnih i temeljnih implementacija  standarda EU i zakonodavstva.
 
Razgovarano je i o jačanju veza između institucija, poslovnih udruženja i trgovinskih komora kao i o unaprijeđenju  saradnje u oblasti turizma između dvije zemlje .