Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.11.2023 19:57
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Grčke Ioannu Efthymiadou

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 28. novembra 2023. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Ioannu Efthymiadou.

Tokom sastanka zamjenik Brkić i ambasadorica Efthymiadou razgovarali su o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Grčke, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i  evropskim integracijama.

Istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski te da postoji prostor za intenziviranje saradnje u svim oblastima.

Zamjenik ministra Brkić poželio je ambasadorici Efthymiadou srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješan mandat. Izrazio je zahvalnost na aktivnoj podršci koju Grčka pruža Bosni i Hercegovini, posebno kada je u pitanju put ka EU. Zamjenik Brkić je podsjetio na “solunsko obećanje” od prije 20 godina kada je Evropska unija regionu Zapadnog Balkana dala obećanje o pristupanju, ali koje još nije ispunila. Kazao je da Bosna i Hercegovina želi postati članica EU, te da nam je na tom putu potrebna podrška prijateljskih zemalja poput Grčke. Istakao je važnost sastanka Evropskog vijeća u decembru izrazivši nadu da će Vijeće prepoznati napore vlasti BiH u nekoliko posljednjih mjeseci i odobriti otvaranje pregovora sa EU.

Ambasadorica Efthymiadou je istakla da Grčka podržava evropske integracije BiH te da će u institucijama EU nastaviti zagovarati integraciju BiH i cijelog regiona Zapadnog Balkana u EU. Izrazila je uvjerenje da će tokom svog mandata u BiH dodatno doprinijeti jačanju dobrih odnosa i unaprjeđenju saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Grčke.

Također su razmijenjena mišljenja o važnosti razmjene posjeta na visokom nivou i održavanja političkih konsultacija između dvije zemlje.