Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.11.2023 15:57
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković učestvuje na Osmom regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 26. do 28. novembra 2023. godine na Osmom regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni, Kraljevina Španija.
Ministri vanjskih poslova euro-mediterana na Forumu raspravljaju o kritičnoj situaciji u Izraelu i Gazi-Palestini, kao i o posljedicama u regionu i putu naprijed.

Domaćin Regionalnog foruma, koji je okupio ministre i predstavnike 43 države članice Unije za Mediteran, je ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije José Manuel Albares Bueno. Forumom kopredsjedavaju visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ayman Safadi. Ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan na Forumu učestvuje kao predstavnik Arapsko-islamskog ministarskog komiteta.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Jose Manuel Albarez Bueno u svom uvodnom izlaganju definirao je 4 koraka koji odražavaju stav njegove zemlje o situaciji u Izraelu i Gazi, te je istakao kako je Španija predložila što skorije održavanje Međunarodne mirovne konferencije na kojoj će se raspravljati o rješenju koje će biti temeljeno na postojanju dvije države: Izraela i Palestine.

Ministar Konaković je tokom današnjeg obraćanja, 27. novembra 2023. godine, istakao da svijet danas svjedoči užasnom stradanju civila u Gazi, ubijanju i patnji djece te da se mora osuditi svaki terorizam, kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ubijanje civila, uzimanje talaca i granatiranje civilnih objekata, uključujući bolnice i vjerske objekte, bez obzira s koje strane dolazili. To se odnosi i na teroristički napad koji je počinio Hamas i na ubijanje civila u Gazi od strane izraelskih vojnih snaga. Kazao je da izuzetno teška humanitarna kriza u Gazi zahtijeva da primirje bude popraćeno trajnim prekidom vatre i nastavkom isporuke humanitarne pomoći i oslobađanjem talaca.

“Tokom rata i pokolja nad našim civilima širom zemlje, imali smo nultu toleranciju za ratne zločine s naše strane i procesuirali smo nekoliko pojedinačnih slučajeva s naše strane koji su napadali ili ubijali civile. Pravila rata su vrlo jasna, nevini životi su nevini životi bez obzira na stranu kojoj pripadaju i nikada ne bi trebalo biti nikakvog opravdanja za ubijanje civila”, istakao je ministar Konaković.

“Bosna i Hercegovina bi mogla poslužiti kao primjer kako ratne zločine pripisati onima koji su ih činili i onima koji su ih naređivali, ali nikada, baš nikada ne generalizirati i optuživati cijeli narod za ratne zločine koje su počinili neki od njih”, kazao je ministar. Dodao je da je, zbog sve ubijene djece, potrebno podjednako nastojati osigurati mirnu i prosperitetnu budućnost i izraelske i palestinske djece te da nijedno dijete nije vrednije od drugog.

Ministar Konaković je poručio da je potrebno hitno zaustaviti rat, implementirati dvodržavno rješenje i početi graditi trajni mir.

Visoki predstavnik EU Josep Borell je istakao kako je neophodno napraviti održivo političko rješenje i prekinuti ciklus nasilja za sva vremena. Dodao je i da ništa ne može osigurati prosperitet kao mir sam po sebi, te da je mir između Palestine i Izraela strateški uvjet za generalni mir u prostoru Mediterana.