Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.11.2023 14:45
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio političke konsultacije s delegacijom MVP Republike Turske

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je 06. novembra 2023. godine delegaciju  Ministarstva vanjskih  poslova Bosne i Hercegovine na političkim konsultacijama sa delegacijom  Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske i načelnikom odjela za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske  Mehmetom Kemalom Bozayem.

Konsultacije su pružile mogućnost da se u ovom politički značajnom trenutku napravi uvid u aktuelno stanje bilateralnih i ekonomskih odnosa dvije države. Pozdravljeni su dobri i stabilni politički i bilateralni odnosi, uspješni i intenzivni u političkoj, društvenoj i kulturnoj saradnji, bez otvorenih pitanja te je izražena  nada da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostrano zadovoljstvo. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić dao je presjek aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i prezentirao napore koji se ulažu kako bi Bosna i Hercegovina iz kandidatskog statusa, u kome se nalazi, dobila šansu napredovati na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, očekivanom odlukom Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Delegacije su razgovarala o aktuelnim sporazumima i protokolima  između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske koji se nalaze u različitim fazama usaglašavanja i usvajanja, te o mogućnostima i dinamikama njihovog potpisivanja i implementaciji.

Delegacije su tokom konsultacija razgovarale i o saradnji dvije zemlje kroz instrument  međunarodne pravne pomoći.

Razgovaralo se o procesima saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i  Regionalnom vijeću za saradnju (RCC). Zamjenik Brkić pozdravio je intenziviranje  saradnje unutar regionalnih inicijativa naglasivši kako je to izuzetno značajan aspekt za jačanje stabilnosti i sigurnosti u regiji i širem okruženju.

Naglašeno je da se gospodarska saradnja dvije države treba i dalje razvijati povećavanjem trgovinske razmjene te je izražena potreba za rastom obima turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknuta potreba za potpisivanjem revidiranog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom, zahvaljujući kojem bi ekonomska razmjena napredovala u željenom smjeru.

Pozdravljene su inicijative u vezi visokoškolskog obrazovanja, sporta, nauke i tehnoloških projekata, kao i daljnji razvoj i saradnja u svim oblastima kulture.