Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.9.2023 21:11
Ministar Konaković susreo se sa državnim ministrom vanjskih poslova Države Katar Soltan Saadom Al-Moraikhijem i ministrom vanjskih poslova Države Palestine Riyadom Al-Malikijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 20.septembra 2023. godine tokom boravka u Njujorku, susreo se sa državnim ministrom vanjskih poslova Države Katar Soltan Saadom Al-Moraikhijem. 
Ministri Konaković i Al-Moraikhi  istakli su  dobre i prijateljske odnose dvije države bez otvorenih pitanja.
Razgovarali su o razvoju i realizaciji postojeće katarske inicijative za osnivanje Fonda prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Katara iz kojeg bi se finansirali projekti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na mlade poduzetnike sa dobrim idejama.
Ministri su konstatovali da dobre političke odnose ne prate i dovoljno razvijeni ekonomski odnosi te se složili da je potrebno intenzivirati saradnju u područjima energetike, turizma, proizvodnje hrane i vode, infrastrukturnim  projektima i sl.

Na marginama Generalne skupštine UN-a ministar Konaković se susreo i sa palestinskim ministrom vanjskih  poslova Riyadom Al-Malikijem.
Ministar Konaković je izjavio da Bosna i Hercegovina podržava sve konstruktivne napore u pravcu mirnog okončanja arapsko-izraelskog sukoba i uspostavljanje trajnog mira, osuđuje svako nasilje i rat.
Ministar vanjskih poslova Palestine pozvao je ministra Konakovića u službenu posjetu, a ista bi mogla uslijediti do kraja godine.
Izražena je potreba za nastavkom održavanja političkih konsultacija između dvije države.