Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.9.2023 19:10
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministricom vanjskih poslova, obrazovanja i sporta Kneževine Lihtenštajn Dominique Hasler

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 18. septembra 2023. godine na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa ministricom vanjskih poslova, obrazovanja i sporta Kneževine Lihtenštajn Dominique Hasler.

Na sastanku je istaknuto da dobri i prijateljski odnosi između Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna predstavljaju osnovu za daljnji razvoj i produbljivanje saradnje između dvije zemlje.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Lihtenštajnu na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na putu u EU, s naglaskom na proces usklađivanja sa standardima EU kao i kroz brojne projekte usmjerene na povećanje učinkovitosti upravljanja migracijama.

Ministrica Hasler naglasila je će Lihtenštajn i dalje podržavati evropski put naše zemlje. Ocijenila je i da postoji prostor za unapređenje saradnje između BiH i Lihtenštajna, posebno na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu.

Tokom susreta je bilo riječi i o značaju razmjene posjeta na visokom nivou u cilju unapređenja bilateralnih odnosa te kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za period 2025.-2027. godine.