Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.9.2023 19:04
Ministar Konaković na sastanku sa ministrima vanjskih poslova Italije, Slovenije, Hrvatske i zemalja Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom boravka u New Yorku danas je učestvovao na radnom doručku koji je za ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije priredio ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Na sastanku je izražena zajednička zahvalnost ministru Tajaniju za kontinuirano zalaganje Italije za saradnju zemalja Zapadnog Balkana na putu pridruživanja Evropskoj uniji. Pored Italije, i Slovenija i Hrvatska su istakle svoju podršku evropskom putu zemljama Zapadnog Balkana. Istaknuta je potreba za sinergijom i zajedničkim nastupom pod inicijativom ministra Tajanija pod nazivom Grupa prijatelja Zapadnog Balkana unutar UN-a.

Ministar Konaković je pozdravio inicijativu i istakao da je put BiH nedvojbeno evropska porodica ali da na tom putu mora postojati saradnja za kakvu vidimo da ima interesa od strane svih prisutnih na radnom doručku. Ministar je iskoristio priliku da istakne implementaciju SDG agende kao platformu za saradnju zemalja ZB sa EU.