Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.9.2023 10:15
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u Strazburu se sastao sa zvaničnicima Evropske unije

Na marginama plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je 12. septembra 2023. godine niz sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije. Iskorištena je prilika da je veliki broj zvaničnika EU bio prisutan u Strazburu, da se ministar Konaković sastane sa predstavnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, da se prije finaliziranja Paketa proširenja, kojeg će Evropska komisija pripremiti kao komunikaciju prema Evropskom parlamentu i Vijeću, prezentira napredak koji je BiH postigla i da se zagovara odluka EU za dalji napredak BiH na EU putu, po mogućnosti kroz donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Ministar je tako održao odvojene sastanke sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.

Fokus razgovora sa komesarom Varhelyijem je bio na predstojećem Paketu proširenja i Planu za rast koji EU priprema za Zapadni Balkan, u skladu sa ranijim najavama predsjednice Evropske komisije.  Komesar Varhelyi je pozvao vlasti u našoj zemlji da intenziviraju napore i postignu dalji napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i 8 koraka iz preporuke Evropske komisije za dodjelu kandidatskog statusa BiH, posebno do kraja ovog mjeseca, najkasnije sredine sljedećeg mjeseca.

Komesarka Johansson je pozdravila rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija, te istakla da je ovo trenutno momentum i za BiH na EU putu. Posebno je istakla važnost zaključivanja sporazuma a Frontex-om, te ohrabrila BiH da imenuje delegaciju za pregovore za ovaj sporazum.

Ministar Konaković je održao i niz odvojenih sastanaka sa zastupnicima u Evropskom parlamentu: Tineke Strik, izvjestiocem iz sjene za BiH u Komitetu za vanjske poslove ispred političke grupacije Zelenih, Toninom Piculom, koordinatorom za Komitet za vanjske poslove ispred političke grupacije S&D, Paulom Rangelom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Michael Gahlerom, koordinatorom političke grupacije EPP u Komitetu za vanjske poslove, dr Klemenom Grošeljom, eurozastupnikom iz Republike Slovenije u Evropskom parlamentu, predsjedavajućim neformalne Grupe prijatelja Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, te izvjestiocem iz sjene za BiH ispred političke grupacije Renew. Ministar je održao i dva zajednička sastanka sa eurozastupnicima, prvi zajednički sastanak sa Ditmarom Kosterom, izvjestiocem iz sjene za BiH u Komitetu za vanjske poslove ispred političke grupacije S&D i Thijsom Reutenom, eurozastupnikom, a drugi sa eurozastupnicima Hilde Vautmans, koordinatoricom za Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta ispred političke grupacije Renew, te Ilhanom Kyuchyukom, zamjenikom koordinatora za Komitet za vanjske poslove ispred političke grupacije Renew i glavni koordinator Renew u tom Komitetu za Zapadni Balkan.

Ministar Konaković se zahvalio eurozastupnicima na njihovoj kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini i procesu evropskih integracija naše zemlje. Naglasio je da je proces evropskih integracija u fokusu aktivnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Istakao je da je snažna posvećenost Bosne i Hercegovine EU putu rezultirala do sada sa konkretnim napretkom u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na implementaciju četrnaest ključnih prioriteta.

Sagovornici su se posebno interesirali za aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te planove vlasti u BiH u cilju ispunjavanja preostalih prioriteta.

Ministar ih je informirao o procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje još nekoliko zakonskih rješenja, važnih za EU put naše zemlje. Izrazio je nadu i očekivanje da će EU prepoznati postignuti napredak BiH i razmotriti mogućnost prelaska BiH u narednu, važnu fazu EU puta, koja se odnosi na donošenje odluke o otvaranju pregovora o pristupanju EU.

Uz razmjenu mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji i njenoj refleksiji na proces proširenja Evropske unije, eurozastupnici su naglasili evropsku budućnost naše zemlje, te snažnu podršku Bosni i Hercegovini i njenim građanima na istrajavanju na dostizanju EU kriterija, s ciljem punopravnog članstva BiH u Evropskoj uniji.