Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.6.2023 13:11
Sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i delegacije NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koju je predvodio mr.sc. Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, susrela se 08. juna 2023. godine  sa delegacijom  NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu saradnju koju predvodi direktor NATO-a za sigurnosnu politiku i partnerstvo James Mackey.

Na sastanku je razgovarano o Programu reformi Bosne i Hercegovine za 2021. i 2022. godinu i nastavku provođenja aktivnosti oko reformskih procesa u institucijama  Bosne i Hercegovine iz njihovih nadležnosti i  Informaciji o provedbi aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. i 2022. koja je u februaru 2023. godine jednoglasno usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH i proslijeđena NATO sjedištu u Briselu. Informacijom o stepenu provedbe u političkom, ekonomskom, odbrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđeno je da postoji jak temelj za nastavka saradnje između NATO-a i BiH.

Pozdravljena je odluka NATO-a o razvijanju novog Paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu, službeno odobrena u februaru 2023. godine. Paket sadrži dodatne prilagođene mjere za jačanje odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Ponovljena je spremnost Bosne i Hercegovine da bude zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine koji ima globalni karakter i na kom će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o sigurnosnim i drugim izazovima s kojim se naša društva suočavaju. To će dodatno ojačati spremnost BiH da doprinese kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u europskoj regiji, smanjenju  okolnosti koje ugrožavaju mir i naglasiti opredijeljenost ostvarenju temeljnih demokratskih vrijednosti.