Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.6.2023 16:21
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastancima SEECP-a u Budvi

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 05. juna 2023. godine u organizaciji crnogorskog predsjedanja SEECP-om sastanku ministara za evropske poslove u procesu saradnje u Jugoistočnoj Europi i sastanku ministara inostranih poslova SEECP-a.
 
Zamjenik Brkić izrazio je zahvalnost i čestitao Crnoj Gori na uloženim naporima tokom predsjedanja SEECP-om 2022/2023 godine, aktivnostima koje su se odvijale  u izuzetno teškom razdoblju nakon COVID pandemije, a zatim u vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu, koja je prouzrokovala dalekosežne političke, sigurnosne i ekonomske posljedice.

Pohvalio je Crnu Goru za organizaciju sastanka ministara evropskih poslova nazvavši to veoma važnom novom dimenzijom u djelokrugu SEECP-a koja će omogućiti razmjenu mišljenja o Evropskoj agendi i procesu pridruživanja.

Zamjenik Brkić je naglasio da se trenutno suočavamo sa mnoštvom izazova koji nadilaze granice pojedinih država, posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, klimatskim promjenama, ekonomskim razlikama i osiguranjem stabilnosti i sigurnosti, te da samo kolektivna odlučnost i kolektivno djelovanje može prevladati ovakve izazove i osigurati svjetliju budućnost građanima.

Istakao je ogromnu vrijednost evropskih integracija naročito sada kada ogroman geopolitički utjecaj ukrajinskog rata pokreće pomak u procesu proširenje Evropske unije. Kako je Bosna i Hercegovina u decembru 2022. godine dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji pokrenut je i dat novi zamah institucijama Bosne i Hercegovine i Savjetu ministara BiH, formiranom izuzetno brzo nakon izbora u oktobru 2022. godine, da ubrzaju proces ispunjenja obaveza dostavljenih od strane Evropske komisije kako bi što prije započeli pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina je čvrsto opredijeljena za regionalnu saradnju a posebno u procesu usvajanja standarda Evropske unije. Smatramo izuzetno značajnim rad Regionalnog centra za saradnju (RCC) na implementaciji Zajedničkog regionalnog akcionog plana tržišta, osmišljenog da poveća aktivnosti i konkurentnost regije i približi regiju Zapadnog Balkana tržištima Evropske unije.
Regija Zapadnog Balkana „bez roaminga“ predstavlja jednu od najvidljivijih prednosti za građane i preduzeća i jedno je od pozitivnih dostignuća Regionalnog centra za saradnju.

Zamjenik Brkić iskoristio je priliku i naglasio, da će Bosna i Hercegovina 05. i 06. oktobra ove godine biti zemlja-domaćin Digitalnom samitu Zapadnog Balkana što je prikaz dostignuća u poboljšanju digitalne transformacije i u Bosni i Hercegovini i u regiji.