Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.6.2023 15:43
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić održao političke konsultacije s državnim sekretarom MVEP Slovenije Markom Štucinom, 1. juna 2023. godine u Ljubljani

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH na bilateralnim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, koje su održane 1. juna 2023. godine u Ljubljani. Delegaciju MVEP Republike Slovenije na konsultacijama predvodio je državni sekretar Marko Štucin.

Teme konsultacija bile su bilateralna saradnja, aktuelna situacija i reformski procesi u Bosni i Hercegovini, napredak naše zemlje na putu ka EU i saradnja s NATO, razvojna i privredna saradnja, regionalni odnosi te druga pitanja.

Konstatovano je da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri i prijateljski te izražena posvećenost daljnjem unapređenju i jačanju saradnje između dvije zemlje. U tom smislu naglašen je značaj održavanja redovnih političkih dijaloga i razmjena posjeta na visokom nivou.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost Republici Sloveniji za kontinuiranu podršku na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i saradnji s NATO, a posebno na zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Naglasio je neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji kao i angažman na ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izvijestio je o učinkovitosti rada Vijeća ministra Bosne i Hercegovine koje je u protekla tri i pol mjeseca donijelo niz odluka, inicijativa i prijedloga s ciljem ubrzanja procesa ispunjavanja zadataka na evropskom putu. Dodao je da je Bosna i Hercegovina tokom proteklih mjeseci pokazala svoju čvrstu predanost Evropskoj uniji i kroz stopostotno usklađivanje stavova sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Kada je riječ o NATO-u, pozdravio je povećan intenzitet saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom. Posebno je ukazao na važnost početka implementacije paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB), koji je odobren početkom ove godine.

Razmijenjena su mišljenja i o procesu sukcesije, regulisanju ugovornih odnosa Bosne i Hercegovine i Slovenije, podrškama u kandidaturama dvije zemlje u međunarodnim organizacijama, kao i globalnim sigurnosnim izazovima s naglaskom na situaciju u regiji.