Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.5.2023 19:26
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić susreo se s ministrom za Evropsku uniju u Vladi Republike Poljske Szymonom Szynkowskim vel Sękom, 31. maja 2023. godine u Varšavi

Zamjenik ministra inostranihh poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić susreo se 31. maja 2023. godine u Varšavi s ministrom za Evropsku uniju u Vladi Republike Poljske Szymonom Szynkowskim vel Sekom.

Zamjenik Brkić naglasio je efikasnu uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih izbora 2022. godine, te potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine u ispunjavanju prioriteta Evropske komisije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zahvalio je Vladi Poljske na kontinuiranoj podršci  koju pruža Bosni i Hercegovini, dokazanu i kroz angažman Poljske kao članice Višegradske skupine (V4), što je svakako pozitivno utjecalo na  dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji u decembru 2022. godine. Takođe je istakao pozitivan značaj saradnje Poljske i Bosne i Hercegovine kroz ostale vidove multilateralne saradnje kao što je Berlinski proces.

Pozdravio je uspješno predsjedanje Republike Poljske Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju tokom 2022. godine i zahvalio za učešće poljskih vojnika u EUFOR Althea misiji za očuvanje mira i sigurnosti u  Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o procesu proširenja Evropske unije, evropskoj perspektivi, stanju u regiji i sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Zamjenik Brkić je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Pozvao je međunarodne organizacije da pažljivo prate razvoj situacije u Ukrajini, osude kršenje međunarodnog prava uključujući humanitarno pravo. Pozvao je sve strane da se suzdrže od upotrebe sile te uspostave dijalog u interesu mira, regionalne i globalne sigurnosti. Ponudio je pomoć Bosne i Hercegovine u post konfliktnom razdoblju, kada se stvore uvjeti za to.

Ministar Szynkowski izvijestio je o pomoći koju Poljska pruža Ukrajini, kako u vojnoj opremi tako i u prihvatu izbjeglica.

Pozdravio je dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i ponudio podršku Poljske u procesu pristupanja, uz napomenu da je potrebno da Bosna i Hercegovina pokaže konkretan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije.
Sagovornici su takođe razgovarali o bilateralnim odnosima, s naglaskom na unapređenju ekonomske saradnje, posebno na planu drvne industrije, rudarskog i energetskog sektora.

Iskazan je interes za intenziviranjem kulturne saradnje.

Razmijenili su informacije o političkoj situaciji u obje zemlje, ministar je upoznao zamjenika s predstojećim održavanjem izbora u Republici Poljskoj.