Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.5.2023 19:33
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Wlachovskýjem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 30. maja 2023. godine na marginama 18. GLOBSEC Bratislava Foruma 2023 sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Wlachovskýjem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, putu BiH u EU i NATO, reformskim procesima te drugim temama od obostranog interesa.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo da između BiH i Slovačke ne postoje otvorena pitanja, te da su bilateralni odnosi prijateljski, što je osnova za daljnje jačanje saradnje, prije svega u području ekonomije. Pozdravili su odluku o otvaranju Ambasade BiH u Bratislavi što će doprinijeti razvoju odnosa dvije zemlje.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Slovačkoj na podršci i angažmanu u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a posebno kroz komponentu razvojne pomoći. Naglasio je da BiH osobito cijeni slovački doprinos i uticaj kada je riječ o proširenju EU kroz aktivnosti Višegradske grupe (V4).

Ministar Wlachovský je istaknuo da će Slovačka Republika nastaviti podržavati BiH na njenom evropskom putu te izrazio nadu da će naša zemlja što prije ostvariti napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.