Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.5.2023 16:13
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić održao političke konsultacije s državnim sekretarom MIP Poljske Arkadiusz Mularczykom, 30. maja 2023. godine u Varšavi

Zamjenik ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić je 30. maja 2023. godine,  na poziv državnog sekretara Ministarstva inostranih  poslova Republike Poljske Arkadiusza Mularczyka, boravio u Varšavi gdje su održane političke konsultacije dva ministarstva inostranih poslova.

Zamjenik Brkić je istakao dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Poljske što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje na bilateralnom i međunarodnom planu, u skladu sa obostrano izraženim interesima dvije zemlje s naglaskom da bi intenziviranje posjeta na visokoj i najvišoj razini doprinijelo tome. 

Zamjenik je informisao sagovornika o aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na izbore održane 2. oktobra 2022. godine i efikasnom implementacijom vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, formiranoj najbrže do sada.

Pozdravio je dobru ugovornu osnovu dvije zemlje i izrazio nadu da će uskoro doći do okončanja procedura zaključivanja sporazuma koji su u fazi unutrašnjih zakonskih procedura, posebno o ekonomskoj saradnji.

S ciljem unapređenja vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, kao značajnog partnera, potrebno je uložiti dodatne napore posebno u oblasti poljoprivrede i energetike, a u vezi obaveza za izradu Integriranog energetsko - klimatskog plana Bosne i Hercegovine za period  2020.-2030. godina, kao i u oblasti obnovljivih energija s posebnim naglaskom na solarne i vjetroelektrane.

Zamjenik je izrazio zadovoljstvo saradnjom u oblasti turizma te povećanim interesom poljskih građana za Bosnom i Hercegovinom kao turističkom destinacijom, čemu je doprinijela uspostava redovne avio linije Varšava-Sarajevo, te uspostavljanju čarter letova Katovice – Mostar.

Pozdravio je uspješno predsjedanje Republike Polјske Organizacijom za europsku sigurnost i saradnju tokom 2022. godine i zahvalio se Poljskoj koja je i putem OESS-a pružila podršku stabilnosti, miru i vladavini ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

 

Republika Poljska, kako bilateralno, tako i kao članica Višegradske skupine (V4) kontinuirano pruža podršku Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja  Evropskoj uniji i u saradnji s NATO, što je rezultiralo da je Evropsko vijeće   Evropske unije 15. decembra 2022, godine, dodijelilo kandidatski status Bosni i Hercegovini za članstvo u EU. Odluka Evropskog vijeća je snažan podsticaj i obaveza Bosni i Hercegovini i njenim institucijama da nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. 

Potpuna je i neupitna opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Europskoj uniji, te angažman na ispunjenju 14 prioriteta Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Nepoštivanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Državni sekretar Mularczyk je izvijestio sagovornika o unutrašnjoj situaciji u zemlji.

Saglasio se s ocjenom dobrih i prijateljskih odnosa između Poljske i Bosne i Hercegovine, te istakao svesrdnu podršku  Poljske članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

U vezi sa  novonastalim izazovom u pogledu sigurnosti u tom dijelu Evrope informisao je o situaciji u Ukrajini i podršci  koju Poljska pruža Ukrajini od početka ruske agresije.