Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.5.2023 15:25
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa direktorom ODIHR Mecaccijem i specijalnim izaslanikom SAD Rubinom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 30. maja 2023. godine na marginama 18. GLOBSEC Bratislava Foruma 2023 u odvojenim susretima sa direktorom Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Matteom Mecaccijem i specijalnim izaslanikom i koordinatorom Centra za globalni angažman pri State Departmentu Jamesom Rubinom. 

Tokom susreta ministra Konakovića i direktora Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Mattea Mecaccija istaknuta je važnost pomoći ODIHR-a u osiguravanju poštenih i transparentnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji na pravi način odražavaju političku volju svih njenih građana. Završni izvještaj Izborne promatračke misije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ocijenjen je korisnim za poboljšanje usklađenosti aktuelnog izbornog procesa s obavezama OSCE-a i drugih međunarodnih obaveza i standarda za demokratske izbore, kao i za poboljšanje izbornog zakonodavstva BiH.

Ministar Konaković susreo se u Bratislavi i sa specijalnim izaslanikom i koordinatorom Centra za globalni angažman pri State Departmentu Jamesom Rubinom. Tom prilikom ministar je pozdravio pojačani fokus i interes američke administracije kada je riječ o regiji Zapadni Balkan. Izvijestio je sagovornika o postignućima, prioritetima i strateškim ciljevima Vijeća ministara BiH, koje je u protekla tri i pol mjeseca donijelo više od 400 odluka, s naglaskom na provedbu potrebnih reformi. Izrazio je nadu u nastavak proaktivne uloge SAD kada je riječ o procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.