Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.5.2023 19:19
Ministar Konaković susreo se sa ambasadorom Mađarske u BiH Krisztianom Posaom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 26. maja 2023. godine sa ambasadorom Mađarske u Bosni i Hercegovini  Krisztianom Posaom.

Sagovornici si istakli dobre bilateralne odnose Mađarske i Bosne i Hercegovine bez otvorenih pitanja, a sa još dovoljno prostora za intenziviranje saradnje u oblastima telekomunikacija, finansija, energetike kao i nekih grana industrije koje se u Mađarskoj intenzivno razvijaju u posljednjih desetak godina.

Ambasador Posa naglasio je izuzetno ozbiljan pristup Mađarske kada je u pitanju pomoć koju ona pruža Bosni i Hercegovini, pomoć koja nije deklarativna već angažirana kroz razne vidove saradnje počevši od ekonomske do stručno- savjetodavne. Naveo je da je Mađarska zemlja koja svoj politički kapacitet razvija putem ekonomskih potencijala i da je i dalje spremna  nastaviti Bosnu i Hercegovinu gledati kao važnog saveznika za budućnost.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Mađarskoj i ponovio stav da  u aktuelnom političkom ozračju  Bosna i Hercegovina što je moguće bolje iskoristi pogodnosti koje će joj ubrzati put ka Evropskoj uniji koristeći sugestije i svaki vid administrativne podrške koja joj je na raspolaganju.