Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.5.2023 14:32
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku s Političkim odborom NATO-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 26. maja 2023. godine u Briselu s Političkim odborom NATO-a u Briselu.

Na sastanku je razmatrana Informacija o provedbi aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost Političkom odboru NATO-a na angažmanu te prilici za razgovor, razmjenu informacija i ocjeni o provedbi aktivnosti iz Programa reformi 2021. i Programa reformi BiH 2022. „Drago nam je da NATO zadržava fokus na dijalogu sa državama kandidatima za članstvo u EU, unatoč vrlo složenom sigurnosnom trenutku u kojem živimo te da NATO ostaje snažno predan sigurnom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je tom prilikom zamjenik i dodao da smo zahvalni na predanosti NATO-a da razgovara o načinima jačanja partnerstva s Bosnom i Hercegovinom kao i pomoći u provedbi reformi u našoj zemlji. Izvijestio je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 9. novembra 2022. godine jednoglasno usvojilo Program reformi Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i Program reformi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, čime je potvrđen kontinuitet odnosa Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza. Dodao je da Informacija o provedbi aktivnosti institucija BiH iz Programa reformi BiH sadrži prikupljene podatke nadležnih institucija BiH.

Osvrnuvši se na Program reformi 2022. istaknuo je kako je riječ o 365 aktivnosti koje su bh institucije trebale provesti tokom godine. Ocijenio je da Informacija o stepenu provedbe u političkom, privrednom, odbrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđuje postojanost jakog temelja za nastavak saradnje između BiH i NATO-a. Potom je govorio o napretku BiH na putu ka EU, regionalnoj saradnji, borbi protiv korupcije, saradnji s NATO-om, kontroli naoružanja i vojne opreme. Pozdravio je odluku NATO-a iz februara ove godine da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu (DCB), kao dio dodatnih mjera podrške. Pozdravio je najavljenu posjetu NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost (NATO PCSC) Bosni i Hercegovini u junu ove godine. Takođe, informisao je kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima.

Na kraju izrazio je zadovoljstvo učinkovitim radom Vijeća ministara BiH u protekla tri mjeseca te istaknuo kako je u  maju 2023. godine usvojena Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala BiH 2023. – 2026. te donesena odluka o projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage. Osvrnuo se i na reformske procese u području pravosuđa te situaciji u oblasti migracija.