Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2023 16:50
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić sastao se sa ministrom za Oružane snage UK Jamesom Heappeyem

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 22. maja 2023. godine sa ministrom za Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Jamesom Heappeyem.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka EU i saradnje s NATO-om, Paketu za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu (DCB), Komisiji za saradnju sa NATO-om BiH te globalnim sigurnosnim izazovima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom saradnjom u brojnim područjima, posebno kada je riječ o pomoći razvoju Oružanih snaga naše zemlje i saradnji s NATO-om. Ocijenio je važnost daljnje saradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om te istaknuo značaj reformskog procesa u području odbrane, koji se smatra najuspješnijim u Bosni i Hercegovini. Izvijestio je sagovornika o značaju rada i aktivnosti Komisije za saradnju s NATO-om BiH, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi Bosne i Hercegovine za 2021. i 2022. godinu. Takođe, informisao je kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima.

Ministar Heappey je istaknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima sistema odbrane i razvoja Oružanih snaga BiH.

Sagovornici su pozdravili odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu (DCB), koji je službeno odobren 10. februara ove godine, kao dio dodatnih prilagođenih mjera podrške za Bosnu i Hercegovinu. Razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj podršci saveznika koja predstavlja najbolju metodu za izgradnju sposobnosti naše zemlje u sklopu DCB paketa za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom sastanka je bilo riječi i o sigurnosnoj situaciji u Evropi, s naglaskom na situaciju u regiji. Ocijenjeno je da je uslijed ruske agresije na Ukrajinu i globalnih sigurnosnih izazova od izuzetnog značaja intenziviranje saradnje i dijaloga.