Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.5.2023 17:07
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 16. maja 2023. godine sa ministricom vanjskih poslova, vanjske trgovine i razvojne saradnje Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib.
 
Nakon što je održan tête-à-tête sastanak ministra Konakovića i ministrice Lahbib te sastanak delegacija upriličeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije. Potom su se ministar Konaković i ministrica Lahbib obratili novinarima.       

Ministar Konaković je tom prilikom istaknuo da BiH i Belgija imaju jako dobre odnose. Izrazio je zahvalnost Belgiji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine, te razumijevanju koje je pokazala, i prije zadnjih dešavanja u Ukrajini, za politiku proširenja EU kao i podršci našem kandidatskom statusu, jer je Belgija bila zagovornik i promotor ideje da se BiH dodjeli kandidatski status. Potom je izrazio  zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i saradnji, na temelju kojeg će Belgija imati mogućnosti pružiti značajnu pomoć BiH na putu u EU, koji je težak, izazovan i zahtijeva jako puno reformi u svim poljima i  na svim nivoima vlasti. Istaknuo je predanost Vijeća ministara BiH evropskom putu što je pokazala i prošlosedmična sjednica na kojoj su usvojeni nacrti zakona, strategija i drugih važnih dokumenata koji su integralni dio procesa evropskih integracija. Zahvalio se Belgiji na doprinosu u borbi protiv organiziranog kriminala te naglasio izuzetan značaj za pravosuđe BiH dobivanje podataka iz aplikacije Sky čiji su vlasnici upravo Belgija, Nizozemska i Francuska.

Ministrica Lahbib je potvrdila da Belgija i BiH imaju odlične odnose te dodala da će dodatnom jačanju tih odnosa doprinijeti i otvaranje ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu. Naglasila je belgijsku podršku evropskim integracijama BiH. Osvrnuvši se na sastanak sa ministrom Konakovićem, belgijska ministrica je izjavila da je tokom susreta bilo riječi o političkoj situaciji u BiH i preprekama koje onemogućavaju da se odgovori na potrebe naroda, građana ove zemlje. Ponovila je da Brisel želi u našoj zemlji vidjeti provedbu reformi i reformi izbornog zakona što će ojačati poziciju BiH kao političkog partnera u EU. Poručila je da je BiH dio porodice koja pripada Evropskoj uniji te da od januara 2024. godine Belgija preuzima predsjedavanje EU, u okviru kojeg će staviti naglasak na pitanja evropskih integracija.