Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.5.2023 14:50
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa direktorom Programske koordinacije u Vijeću Evrope Clausom Neukirchom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 15. maja 2023. godine sa direktorom Programske koordinacije u Vijeću Evrope Clausom Neukirchom.

Sagovornici su ocijenili vrlo uspješnom saradnju Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope u svim domenima kao i projekte koji su zajednički realizovani. Kada je riječ o putu BiH u EU, iskazali su uvjerenje da će programi i reforme, u saradnji sa Vijećem Evrope, doprinijeti približavanju bosanskohercegovačkog zakonodavstva, institucija i prakse evropskim standardima. Tokom susreta je bilo riječi i o procesu reformi, ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije te važnosti implementacije presuda Euvopskog suda za ljudska prava u cilju otklanjanja diskriminacije iz izbornog procesa BiH.

Ovom prilikom ministar Konaković je uputio poziv za posjet našoj zemlji generalnom sekretaru Vijeća Evrope Mariji Pejčinović Burić.

Nakon sastanka održan je prijem za predstavnike diplomatsko konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH na kojem su ministar Konaković i direktor Neukirch podsjetili su na važnost provedbe Akcijskog plana Vijeća Evrope kao i programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”, čiji je cilj dalje jačanje demokratije, zaštita ljudskih prava i promicanje vladavine prava u BiH.

Ministar Konaković u svom je obraćanju, između ostalog, istaknuo: ”Prepoznajemo važnost ovih programa za našu zemlju i u potpunosti smo predani saradnji s Vijećem Evrope na postizanju zajedničkih ciljeva. Takođe, smo predani jačanju naših institucija, promicanju ljudskih prava i vladavine prava. Nastavimo graditi bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu, utemeljenu na načelima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.”

Direktor Neukirch je naglasio da je mnogo toga učinjeno tijekom 20 godina saradnje naše zemlje i Vijeća Evrope. Dodao je da se Akcijski plan za BiH temelji na izvještajima o praćenju i preporuka Vijeća Evrope, ali i da odražava reformske prioritete sadržane u nacionalnim strateškim dokumentima. Istaknuo je da su za dalju implementaciju potrebna finansijska sredstva i podrška partnera.