Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.5.2023 15:25
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa predsjedavajućim OESS-a i ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak, 12. maja 2023. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u svojstvu predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).

Nakon tête-à-tête sastanka ministra Konakovića i ministra Osmanija, a potom i sastanka dviju delegacija u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministri Konaković i Osmani dali su kratke izjave za medije.

Ministar Konaković je tom prilikom izrazio zadovoljstvo posjetom „dragog prijatelja“ Bosni i Hercegovini, u svojstvu predsjedavajućeg OESS-a. Kazao je kako je tokom razgovora istaknuta važnost uloge OESS Misije u Bosni i Hercegovini i dodao: „U bilo koji proces da krenete računate na OESS kao dio našeg sistema, i postalo je potpuno prirodno da koristimo ekspertska i druga znanja i vještine ove organizacije“. U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ministar je naglasio da je danas uloga OESS-a još važnija.  Zahvalio je ministru Osmaniju, kao predsjedavajućem OESS-a, na predanosti u očuvanju pune funkcionalnosti i stabilnosti OESS-a, budući da i unutar same organizacije, zbog nekih drugih zemalja, ima određenih problema. Također se zahvalio na pristupu i prepoznavanju prioriteta naspram zemalja Zapadnog Balkana, te podršci i saradnji koja je za zemlje Zapadnog Balkana na putu europskih integracija veoma značajna.

Ministar je također istakao kako je tokom susreta bilo riječi i o drugim važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, poput regularnosti izbora. „Mislim da zajedno možemo napraviti neke iskorake kada su u pitanju suštinske izmjene zakona, ali i tehnička rješenja u okviru funkcionisanja Centralne izborne komisije, koja mogu biti mnogo bolja nego što danas jesu“, istakao je ministar Konaković.

Predsjedavajući OESS-a i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani  zahvalio je ministru Konakoviću na srdačnoj dobrodošlici i podršci Bosne i Hercegovine za predsjedavanje Sjeverne Makedonije OESS-om u 2023. godini.
Kazao je da OESS prolazi kroz period ispunjen brojnim izazovima, a principi Helsinškog završnog akta su potkopani ratom koji Rusija vodi u Ukrajini. „Posljedice rata su vrlo ozbiljne. Ne samo da je ugrožen rad OESS-a, već on predstavlja sve ozbiljniji problem za naše države i njihove narode. Uticaj rata osjećamo i u ovoj našoj regiji. To je još jedan od razloga za intenzivniju saradnju i traženje koordiniranog regionalnog odgovora uz efikasno djelovanje na multilateralnom planu“, rekao je ministar Osmani.
U nastavku, ministar Osmani je poručio da je veoma važno da Bosna i Hercegovina započne sa efikasnim dijalogom povjerenja, da premosti razlike i pronađe put za prevazilaženje nesuglasica. „Danas sam ovdje sa vama u želji da naglasim važnost ove poruke. Imate našu punu podršku, podršku OESS-a. Misija OESS-a u BiH i važni zadaci koje izvršavaju njeni sposobni službenici potvrda su ove podrške“, naglasio je Osmani.

Ministar Osmani se potom osvrnuo i na pitanje borbe protiv korupcije, kao jedan od prioriteta predsjedavanja OESS-om. Istakao je da će OESS nastaviti pružati podršku vlastima u Bosni i Hercegovini u njihovom nastojanju da osiguraju efikasnu provedbu postojećih zakona u borbi protiv korupcije. U tom kontekstu, informisao je o sastanku koji će se biti organiziran tokom predsjedavanja Sjeverne Makedonije OESS-om, a odnosi se na na borbu protiv korupcije, te pozvao ministra Konakovića da učestvuje.

Sastanku je prisustvovao i šef OESS Misije u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler.