Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.5.2023 12:47
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brianom Aggelerom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 10. maja 2023. godine sa šefom Misije Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Brianom Aggelerom.

Na sastanku je bilo riječi o saradnji Bosne i Hercegovine i OSCE-a i aktuelnoj političkoj   situaciji u našoj zemlji.

Ministar Konaković je zahvalio Misiji OSCE-a na pomoći koju je proteklih godina pružila Bosni i Hercegovini u izgradnji i jačanju demokratskih institucija, te istakao da prisustvo Misije OSCE-a na terenu doprinosi političkoj stabilnosti BiH, što je preduslov za postizanje ekonomskog napretka Bosne i Hercegovine. Izrazio je opredijeljenost za nastavak dobre saradnje sa ovom međunarodnom organizacijom.

Upoznao je sagovornika sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, sa fokusom na aktivnosti novog saziva Vijeća ministara u pogledu provedbi prioritetnih i ključnih reformi u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Šef Misije OSCE-a Aggeler je istakao spremnost Misije da nastavi pružati podršku i pomoć Bosni i Hercegovini, prvenstveno u pogledu poštivanja ljudskih prava, tehničkog aspekta provođenja izbora, vladavine prava, upravljanja, izgradnje mostova među zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ratu u Ukrajini i angažmanu OSCE-a u pronalaženju mirnog rješenja ove krize koja predstavlja izazov za OSCE i sve njegove države članice. Izraženo je zadovoljstvo skorom posjetom Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, koji će boraviti u BiH u svojstvu predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

Tokom susreta, razgovaralo se i o reformskim procesima u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.