Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.5.2023 14:56
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na konferenciji Budućnost Evrope - budućnost BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 09. maja 2023. godine na konferenciji Budućnost Evrope - budućnost BiH u organizaciji Studija politologije Univerziteta u Mostaru.

U povodu Dana Evrope u Mostaru zamjenik Brkić u svom izlaganju izdvojio je važnost nedavnog dobivanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine koji je stvorio uslove za snažne integracijske procese Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Evropsku uniju. Uz sve izazove koji pred Bosnom i Hercegovinom i dalje stoje, kao što je ispunjavanje preostalih stavki iz 14 prioriteta Evropske komisije, napomenuo je da reformski procesi nemaju alternativu. Ključna otvorena politička pitanja, uz osiguranje vladavine prava i stabilnosti Bosne i Hercegovine moraju biti na samom vrhu političke agende svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini, istakao je Brkić. 

U sklopu obilježavanja Dana Evrope te prisjećanja na slavnu Schumannovu deklaraciju kojom su napravljeni temelji za današnju Evropsku uniju, izdvojio je važnost još jače dinamike napredovanja prema EU. Podsjetio je da se ove godine obilježava i 20 godina od kada je Bosna i Hercegovina dobila evropsku perspektivu na samitu u Solunu te da nakon održavanja Općih izbora imamo formiranu vlast skoro na svim nivoima. Politička stabilnost je preduslov za nastavak napredovanja Bosne i Hercegovine, kao i međusobno uvažavanje. U prvih 100 dana ovo Vijeće ministara usvojilo je preko 400 dokumenata i pokazalo principijelan stav u praćenju svih ključnih politika EU, istakao je zamjenik Brkić.

Konferencija Budućnost Evrope - budućnost BiH okupila je brojne govornike iz akademskog, političkog i profesionalnog života.