Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.5.2023 15:14
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković održao konferenciju za medije povodom 100 dana mandata ministra vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je u ponedjeljak 8. maja 2023. godine konferenciju za medije povodom 100 dana mandata na poziciji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković je na konferenciji govorio o aktivnostima koje su realizirane od kada je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 26. januara 2023. godine, te narednim planovima.

Na samom početku, ministar se kratko osvrnuo na dosadašnji rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te podsjetio da je to najbrže izabrano Vijeće ministara u istoriji BiH, da je održano 15 sjednica na kojima je usvojeno više od 400 dokumenata, te da je usvojeni budžet povećan za 244 miliona konvertibilnih maraka.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva, rekao je kako su u proteklom periodu održani susreti sa važnim evropskim zvaničnicima (Njemačke, Španije, Švedske, Italije, Austrije, Turske, Mađarske, Bugarske i dr.), američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, zemljama regiona, sa kojima su vođeni važni bilateralni razgovori. U razgovorima sa svima, kako je kazao, rečeno je da će BiH kreirati svoju politiku vodeći računa o građanima Bosne i Hercegovine. “U kratkom periodu vratili smo dignitet vanjske politike BiH”, istakao je ministar Konaković.

“Najvažnija stvar koju smo uradili jeste da smo Bosnu i Hercegovinu vratili u fokus međunarodne političke scene. Bosna i Hercegovina je sada faktor na svim važnim mjestima. Za ovih 100 dana BiH smo vratili u fokus, idemo na važne destinacije, a što je bitnije, dolaze nam važni gosti koji su prethodnih godina zaobilazili Bosnu i Hercegovinu”, kazao je ministar.

Ministar Konaković je istakao kako je u proteklom periodu poseban fokus stavljen na odnose sa regionom, dodavši da su politička stabilnost i sigurnost, koje su dio Strategije vanjske politike BiH, te dobri odnosi sa regionom od ključne važnosti za razvoj ekonomije.

Ministar Konaković je govorio i o ljudskim resursima u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, popunjenosti radnih mjesta u DKP mreži, te ukazao na određene nedostatke. Ističući značaj ljudi koji rade u MVP BiH, zahvalio je svima onima koji su vrijedno i predano radili svoj posao.  Najavio je i izradu strateških dokumenata Ministarstva vanjskih poslova iz oblasti ekonomske diplomatije kao i kulturne diplomatije. Nultim prioritetom ocijenio je donošenje Zakona o vanjskim poslovima.

Govoreći o EU integracijama, ministar je naglasio kako je vrlo važno usklađivanje vanjske politike BiH sa vanjskom politikom EU. “Potpisali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zemlja smo kandidat za članstvo u EU, i jedan od osnovnih preduslova ka EU je usklađivanje naše politike, naročito vanjske i sigurnosne politike sa EU. U 2023. godini ta usklađenost je bila 100 posto. BiH će slijediti vanjsku politiku EU”, kazao je ministar Konaković.

Na konferenciji za medije ministar je informisao o predstojećim posjetama ministara vanjskih poslova Kraljevine Belgije i Republike Sjeverne Makedonije Bosni i Hercegovini, svojoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugalu, Sloveniji, zemljama zaljeva i dr.

Nakon obraćanja, ministar Konaković je odgovarao na pitanja novinara o istočnoj i južnoj interkonekciji, Trgovskoj gori, Buškom jezeru, granici sa Hrvatskom i Srbijom, Zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, odnosno Vlade Republike Srbije, Otvorenom Balkanu.