Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.5.2023 14:15
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Republike Irske za BiH Adrianom Farrellom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 08. maja 2023. godine sa ambasadorom Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani Adrianom Farrellom.

Tom prilikom se razgovaralo o bilateralnim odnosima između BiH i Irske, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, evropskim integracijama i ekonomskoj saradnji. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina i Irska imaju prijateljske odnose te je produbljivanje tih odnosa važno u kontekstu EU integracija kao i potencijala za bolju privrednu saradnju. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina i Irska dijele slične vrijednosti, ali i izazove, ocijenjeno je da je politička stabilnost preduslov za privlačenje investicija i ekonomski razvoj. Zaključeno je da postoji potreba za jačanjem privredne saradnje, posebno u području turizma kao i bolje prometne povezanosti dvije zemlje.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci koju je Irska pružila Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o putu u EU.

Ambasador Farrell je naglasio da Irska podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana te iskazao podršku BiH na putu evropskih integracija i reformskih procesa. Ponovio je kako je Irska otvorena i spremna za prijenos svojih znanja i iskustava na BiH u pogledu pomoći pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje političkog dijaloga razmjenom posjeta na visokom nivou.

Tokom susreta bilo je riječi i o značaju dijaspore, prije svega, kada je riječ o investicijama i promociji potencijala i projekata za nova ulaganja u BiH.