Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.5.2023 19:20
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se jutros, 1. maja 2023. godine sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je čestitao uspostavljanje vlade na svim nivoima, sa posebnim akcentom na važnost uspostave vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te je stavio fokus na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je spremnost država članica Evropske unije da pomognu Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je ministar Konaković  kazao da se nada da će i u Bosni i Hercegovini uskoro biti ratificirani, a po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da učine kao što su Crna Gora i Srbija.
Izrazio je uvjerenost da je novoformirano Vijeće ministra BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnji da će uspostavljena koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za naše građane biti jedinstvena.

Ministar Konaković večeras će se u Mostaru susresti i sa domaćim, te liderima iz regiona, gdje je za sutra, 2.maja 2023. godine planirano otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.