Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.4.2023 15:38
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na 9. sastanku političkih direktora EU i šest država zapadnog Balkana (WB6) u Briselu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 28. aprila 2023. godine na 9. sastanku političkih direktora Evropske unije i šest država Zapadnog Balkana (WB6) u Briselu.

Zamjenik Brkić je na početku svog obraćanja izrazio zahvalnost za podršku za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, krajem prošle godine. Podrška je došla od strane kolega, partnera i prijatelja iz zemalja zapadnog Balkana, kao i institucija Evropske unije i njenih čelnika. Ova historijska odluka je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

U izlaganju osvrnuo se na rusku invaziju na Ukrajinu koja ima direktan i značajan uticaj na zapadni Balkan, navodeći da je slučaj Ukrajine stavio na međunarodnu agendu višestruke rasprave o nužnosti strateške geopolitičke vizije Evropske unije prema zapadnom Balkanu i važnosti povoljnog vrijednosnog okvira. Dodao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da je Bosna i Hercegovina  pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropske unije i država članica u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, a što se u praksi pokazalo kroz posvećen i sistemski pristup migrantskoj krizi, potpisivanjem ugovora o saradnji sa EUROPOL-om, pružanje podrške Oružanih snaga Bosne i Herecgovine u misijama NATO-a koje obuhvataju i oružane snage zemalja članica Europske unije. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine trenutno radi na Sporazumu o saradnji s FRONTEX-om. Intenzivirat će se napori u postizanju političkog konsenzusa u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala jača saradnja između Granične policije Bosne i Hercegovine i FRONTEX-a.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je 20. marta 2023. godine Program ekonomskih reformi za razdoblje 2023.-2025., organiziran u 13 područja, a uključuje upravljanje javnim financijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje, smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, tržišne reforme, zajedno sa reformama u energetici, poljoprivredi, industriji i uslugama, obrazovanju, razvoju vještina, zapošljavanju, tržištu rada, socijalnoj zaštiti i uključenosti, i zdravstvenoj njezi.

U pogledu energetske sigurnosti Bosna i Hercegovina još uvijek velikim dijelom zavisi o ruskim energentima, posebno kada je u pitanju snabdijevanje plinom. Stoga se diversifikacija izvora snabdijevanja plinom nametnula kao jedan od naših ključnih prioriteta na tom području. Bosna i Hercegovina nedavno je usvojila Akcijski plan za provedbu EU paketa energetske podrške koji je Europska unija odobrila putem IPA-e. Akcijskim planom definirana su tri područja kojima će se ova vrijedna sredstva dodijeliti: ublažavanje socio-ekonomskih učinaka energetske krize, stvaranje Strategije energetske otpornosti i zelene tranzicije, kazao je zamjenik ministra Brkić, te dodao da  Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni podršku i pomoć Europske unije u tom segmentu.

Osvrnuo se i na saradnju u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za ciljeve Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike. Bosna i Hercegovina će pridonositi njenoj provedbi u skladu sa svojim mogućnostima i u mjeri u kojoj joj status dodijeljen od strane Europske unije  to bude omogućavao. Kada je riječ o unapređenju i poboljšanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, smatra da je najmoćniji alat politika proširenja i nuđenje perspektive članstva. Bosna i Hercegovina  je i u ovoj godini svoju vanjsku politiku 100% uskladila sa vanjskom politikom Europske unije.

Zamjenik je naveo kako Bosna i Hercegovina pozdravlja potpisivanje tri sporazuma na Berlinskom summitu 3. novembra 2022. godine i to: Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu; Sporazuma o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu. Njihovo donošenje omogućuje građanima da slobodno putuju unutar regije zapadnog Balkana uklanjanjem postojećih prepreka i jačanjem međuljudskih odnosa i kulturne razmjene unutar regije zapadnog Balkana.

Stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta s fokusom na četiri slobode (slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi), koje također pokriva aspekte digitalne, investicijske, inovacijske i industrijske politike, služi kao preduvjet za bržu integraciju u Zajedničko tržište Europske unije.

Na kraju je istakao da je stabilnost Bosne i Hercegovine, a samim tim i zapadnog Balkana,  ključna za stabilnost cijelog kontinenta. Bosna i Hercegovina pozdravlja stalnu prisutnost EUFOR-ove operacije Althea u Bosni i Hercegovini, s proširenim mandatom od strane Vijeća sigurnosti UN-a od 2. novembra 2022. godine, pružajući podršku vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja. Po pitanju EUFOR-a susreću se vanjska i sigurnosna politika Europske unije, te unutrašnja i sigurnosna politika Bosne i Hercegovine. Prisutnost vojnika pod zastavom Europske unije možda ima više simboličku nego stvarnu snagu, ali ostaje važan faktor stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine.