Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2023 13:56
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao sa specijalnim izaslanikom Vlade Republike Slovenije Anžejom Frangešom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 26. aprila 2023. godine sa specijalnim izaslanikom Vlade Republike Slovenija za Zapadni Balkan Anžejom Frangešom.  

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, intenziviranju aktivnosti kada je riječ o evropskim integracijama te regionalnoj saradnji.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost specijalnom izaslaniku Frangešu na kontinuiranoj podršci Slovenije evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i pomoći koju je Slovenija ponudila kako bi naša zemlja što brže provela reforme.

Sagovornici su se složili da je, nakon dobijanja kandidatskog statusa, neophodno ubrzati provedbu reformskog procesa na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, s naglaskom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije. Istaknuli su važnost tog procesa za ekonomski napredak i prosperitet naše zemlje kako bi se građanima u BiH omogućio bolji život.


Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.