Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.3.2023 16:24
Ministar Konaković susreo se sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 31. marta 2023. godine sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom.

Na sastanku je konstatovano da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i da postoji zajednički interes za jačanje odnosa u mnogim aspektima: političkim, ekonomskim, kulturnim.

Istaknuta je važnost razmjena posjeta te, u tom pogledu, izraženo je zadovoljstvo predstojećom službenom posjetom ministra Konakovića Egiptu, na poziv egipatskog ministra vanjskih poslova. Posjeta bi trebala biti realizirana u oktobru ili novembru 2023. godine, a tačan datum biti će naknadno utvrđen. 

Također je ocijenjeno da bi redovno održavanje političkih konsultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova doprinijelo daljnjem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Tokom susreta razgovarano je i o nastavku saradnje u oblasti obrazovanja. Ambasador Ali Sorour je posebno iskazao interes za učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na obukama za diplomate, predstavnike policije i vojske iz BiH, a koje egipatska strana redovno organizira.

Obostrano je istaknuta opredjeljenost za nastavak jačanja ukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta.