Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.3.2023 16:09
Ministar Konaković razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije Osamahom Dakhelom R. Al Ahmadijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 31. marta 2023. godine sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osamahom Dakhelom R. Al Ahmadijem.

Tokom susreta izraženo je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima između  Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Razgovarano je o ugovornom regulisanju odnosa dvije zemlje pri čemu je naglašena potreba zaključivanja međudržavnih sporazuma u narednom periodu između dvije države za koje je završena formalnopravna procedura.

Ambasador Al Ahmadi je posebno iskazao interes za što skorije potpisivanje Sporazuma za upravljanje diplomatskim kvartom u Rijadu. Također je informisao ministra Konakovića da je Saudijska Arabija, uz Južnu Koreju i Italiju, kandidat za organizaciju svjetske izložbe Expo 2030. godine i, u tom pogledu, izrazio nadu za podršku Bosne i Hercegovine ovoj kandidaturi.

Ministar Konaković se tokom susreta osvrnuo na vanjskopolitičke prioritete naše zemlje i iskazao interes za očuvanje dobrih odnosa kako sa Saudijskom Arabijom tako i sa zemljama Istoka. Naglasio je da su Bosna i Hercegovina i Saudijska Arabija važni partneri i da je bitno nastaviti njegovati dobre odnose. Zahvalio je Kraljevini Saudijske Arabije na pomoći koju je pružala i još uvijek pruža našoj zemlji.

Ministar Konaković je ponovio poziv ministru vanjskih poslova Saudijske Arabije da posjeti Bosnu i Hercegovinu.